Onko kannattavaa ostaa nettivalmennus?

Lihakset

Kukapa ei haluaisi olla hoikka, hyväkuntoinen ja sinut itsensä kanssa. Harva kuitenkaan kokee nykyisen tilansa – puhuttiinpa sitten fyysisestä tai psyykkisestä kunnosta – olevan niin hyvä, etteikö parantamisen varaa olisi. Ehkä treenimotivaatio on hukassa, tai oma kunto-ohjelma kaipaa hiomista? Ehkä paino ei putoa ruokavaliomuutoksista huolimatta, tai vaikea äitisuhde rajoittaa suhdetta muihin ihmisiin ja vääristää minäkuvaa vielä aikuisiälläkin? Tällaiset ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin haetaan ammattitaitoisen valmentajan apua. Personal trainer, ravintovalmentaja ja erilaiset terapeutit ja henkisen kasvun valmentajat ovat olemassa sitä varten, että ihminen saisi apua pulmiinsa. Heidän avullaan treeni alkaa sujua, vatsa toimia ja henkiset solmukohdat aueta. Valmennuksen hankkiminen on sijoitus omaan itseen ja omaan hyvinvointiin.

Nettivalmennus on tätä päivää

Personal trainerin tai esimerkiksi henkisen valmentajan palvelut olivat pitkään aikaan ja paikkaan sidottuja. Jos et päässyt paikan päälle sovittuna kellonaikana, ei saanut valmennusta. Esimerkiksi vuorotyöläisen on usein vaikea sovittaa yhteen työvuoroja, lastenhoitoaikatauluja, kotitöitä ja valmentajan tapaamisia – valmentajan määräämistä harjoitteista puhumattakaan. Toinen ongelma on ollut ja on edelleen se, että valmentajia löytää helpoiten isoista kaupungeista. Jos sattuu asumaan maaseudulla, voi matka lähimmän valmentajan luo olla 50, 100 tai jopa pitkälti yli sata kilometriä. Kiireisen kolmi–nelikymppisen aikatauluun ei todellakaan sovi ajaa viikoittain satoja kilometrejä päästäkseen tapaamaan valmentajaa. 

Personal trainer

Internet on muuttanut myös valmennusmaailmaa. Niin kuntovalmennuksen, ravintovalmennuksen kuin henkisen valmennuksenkin voi hoitaa verkossa, jolloin poistuvat aika- ja paikkakuntarajoitteet. Nettivalmennus on tätä päivää, ja tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää kaikkien, joiden aikatauluun henkilökohtaisten tapaamisten kautta järjestetty aikataulu ei sovi.

Nettivalmennus – miten se toimii?

Nettivalmennus voi olla aivan yhtä tehokasta kuin tavallinenkin valmennus, sillä valmentaja laatii asiakkaalle henkilökohtaisen treenisuunnitelman, ruokavalion tai esimerkiksi parempaan itsetuntemukseen tähtääviä tehtäviä. Skype ja WhatsApp mahdollistavat paremman keskusteluyhteyden, minkä aikana voidaan hioa treenitekniikoita kuntoon. Henkisen valmentajan ohjaus perustuu pitkälti juuri videopuheluihin, mutta asiakas säästää tapaamisiin saapumiseen ja sieltä poistumiseen kuluvan ajan. Videopuheluiden aikataulut voidaan säätää valmentajan kanssa sopiviksi. 

Nettivalmennus ei sovi henkilölle, jolla ei ole aikaa tai motivaatiota käydä läpi kaikkia materiaaleja,  joita valmentaja antaa. Materiaaleissa on – valmennuksen tyypistä riippuen – vinkkejä erilaisiin harjoitteisiin, tietoa eri ravintoaineista tai esimerkiksi testejä, joiden avulla voi hahmottaa omia tunnelukkojaan. Etänä toimiva personal trainer ei myöskään ole paras vaihtoehto henkilölle, jolla on erityistarpeita kuten loukkaantumisia tai vanhoja vammoja, joiden takia hän tarvitsee erityisohjausta turvalliseen treenaamiseen. Ravintovalmennus ja henkinen valmennus ovat aivan yhtä tehokkaita ”livenä” kuin ”virtuaalisina”, jos itse on valmis sitoutumaan valmennusjaksoon.

Miksi hankkia oma personal trainer?

Vaikka olisi kokenut treenaaja, voi oma personal trainer tuoda harjoitteluun uutta syvyyttä ja auttaa saavuttamaan parempia tuloksia. PT laatii uuden treeniohjelman, missä on selkeät tavoitteet. Puhelintapaamiset PT:n kanssa ovat hetki, jolloin käydään läpi viimeaikaisia tuloksia. Tällöin PT tukee ja motivoi jatkamaan, ja antaa tarvittaessa vinkkejä siihen, jos tilanne tuntuu junnaavan paikallaan. Personal trainer voi antaa vinkkejä myös ravitsemukseen, oheisharjoitteluun, lämmittelyyn, stressinhallintaan ja palautumiseen. 

Mitä hyötyä on ravintovalmennuksesta?

Vihannekset

Ihmisillä on erilaisia syitä hakeutua ravintovalmennukseen. Joku haluaa auttaa kehoaan palautumaan nopeammin, jaksamaan paremmin kovaa treeniä ja kasvattamaan lihasmassaa. Urheilijan ravitsemukseen perehtynyt ravitsemusasiantuntija osaa opettaa syömään lajiharjoittelua tukevalla tavalla. Kun keho saa kaikki tarvittavat rakennusaineet, vältetään ylikunto ja muut ongelmat.

Joku toinen taas tahtoo lisätä energiaa, karistaa kiloja, polttaa rasvaa ja oppia syömään terveellisemmin. Verkkovalmennuksen tulokset ovat näkyvissä jo kuukauden kuluttua. Jos itselle laadittua ruokavaliota noudattaa, on painonpudotus pysyvä eikä mikään ihmedieetti, minkä aikana karistetut kilot tulevat kohta takaisin korkojen kanssa. 

Henkinen valmennus ei ole pelkkää huuhaata

Henkinen valmennus saattaa kuulostaa huuhaalta, mutta on kokeilemisen arvoinen asia monissa eri elämäntilanteissa. Esimerkiksi huipputuloksia haluavan urheilijan kannattaa käyttää sekä treenivalmentajan, ravintovalmentajan että henkisen valmentajan palveluksia, sillä joskus menestyminen on kiinni alitajuisista esteistä. Henkinen valmentaja auttaa asiakasta saavuttamaan haluamansa, oli se sitten painonpudotus, tasapainoinen parisuhde tai vaikka terveempi suhde omaan seksuaalisuuteen. Puhelintapaamisten ja verkkomateriaalien kautta asiakas oppii vähitellen ymmärtämään paremmin itseään ja muun muassa muuttamaan vahingollisia ajatusmallejaan.