Säästä energiaa surffaillessa!

Kuinka säästää energiaa tietokoneen käytössä?

Energiaa yritetään nykyisin säästää aivan kaikessa. Ei, se ei todellakaan ole huono asia. Päin vastoin. On oikein oivallista, että pyritään säästämään energiaa ja luonnonvaroja niin valaistuksessa, tietokoneen käytössä kuin pyykinpesussakin. Eikä kyse ole siis vain kotitaloudessa pöhisevistä koneista, vaan myös työpaikoilla ja teollisuudessa pyritään samaan. Oivallista suorastaan. Tästä kiittää sekä luonto että myös kukkarosi. Vaikka löytäisit maailman halvimman sähkön, elektroniset laitteet syövät sitä silti melkolailla, mikä näkyy kolmen kuukauden välein tulevassa muistutuksessa tästä.

Läppäri

Jos vain mahdollisena vaihtoehtona tietokonevalinnalle on läppäri, valitse se. Läppäri kuluttaa joidenkin tutkimusten mukaan, jotka on tehty taannoin takavuosina, jopa 10-20% vähemmän energiaa, kuin huriseva pöytäkone. Toki nykyajan vekottimilla ei välttämättä ole aivan noin rajua energian kulutusprosenttia. Päädytään kuitenkin joka tapauksessa siihen, että läppäri on vähemmän energiaa kuluttava hökötys, kuin huriseva pöytäkone.

Läppäri on energiatehokkaampi
Läppäri kuluttaa pöytäkonetta vähemmän energiaa

Näyttö

Näyttö on kuuleman mukaan oikea energiasyöppö. Tosin on myös itse keskusyksikkökin, ja varmasti kaikki muut härpäkkeet tietokoneen yhteydessä. Jos kuitenkin tahdot edes pienen energian säästövinkin tietokonetta käyttäessa, muista näytön virransäästö. Ei, vanhalla kunnon näytönsäästäjällä ei taida olla kyseisen asian kanssa mitään tekoa. Muu kuin hyvin pyörryttävästi liikehtivät, tivolin värit sekä hupaisat tekstit. Sammuta siis edes näyttö siksi aikaa, kun kone ei ole käytössäsi. Poiketessasi kaffetauolle työhuoneestasi, sammuta näytön virta. Energiaa säästämätön teko on sammuttaa koko kone ja käynnistää se kohta uudelleen, mutta näytön voi sammuttaa niin energiaa kuluu vähemmän edes sen kaffepaussin ajan. Vuositasolla se saattaa jo näkyä edes pienoisena alaspäin suuntautuneena heilahduksena taulukossa.

Virransäästötila

Opettele käyttämään sitä. Siis opettele. Jos kone pauhaa päivästä toiseen työpaikallasi, näyttö huutaa yötä myöden hoosiannaa kirkkaana ja kukaan ei edes istu koko vekottimen ääressä, niin mitä järkeä siinä on? Jos on liian vaivalloista töistä lähtiessä sammuttaa tietokone, niin klikkaathan sen edes virransäästötilaan, klikkaathan? Tällöin kone on kyllä päällä, muttei toimi energiasyöpön lailla ympärivuorokautisesti.

Saman toimenpiteen voi rakkaalle työhuoneen koneelle toimittaa ihan siinäkin vaiheessa, kun poistuu työhuoneesta ruokailemaan tai kahville. Virransäästötilaan vekottimet. Jos kaikki työpaikalla toimisivat näin, voisi vuositasolla jo huomata jälleen pientä alaspäin suuntautunutta energian kulutusta.

Sammuta

Tietokoneen sammuttaminen
Muista sammuttaa tietokone aina kun et käytä sitä

Sammuta se tietokone kun et sitä enää tarvi. Jos päätät tänään poistua työpaikaltasi kolmelta ja viisitoista minuuttia vaille kolme selaat vielä naamakirjaa ja yrität tappaa työaikaa, niin aivan hyvin voit jo siinä vaiheessa sulkea tietokoneen. Paitsi, jos pomo sattuu kävelemään työhuoneesi ovesta sisään.. No, eihän yhden kerran sattuneen viidentoista minuutin takia kukaan vedä herneitä nenäänsä, eihän..

Muista siis sammuttaa tietokoneesi ennen poistumistasi työpaikalta. Jos suunnattomasti ärsyttää käynnistellä tietokonetta joka aamu, voit sen käydä näpsäyttämässä päälle ennen kuin lampsit kaffeehuoneeseen hakemaan niin kutsutun ens alkuun-kaffeekupillisen. Siinä vaiheessa kone on jo aivan käyttövalmiina.

Sama tarina pätee kotona huriseviin koneisiinkin. Sammuta tietokone, jos et sitä totta tosiaankaan enää tarvitse. Opeta moinen temppu myös muille perheenjäsenille.

Oheisvekottimet

On hyvä muistaa, että tietokoneen oheisvekottimet vievät noin suurinpiirtein yhtä paljon energiaa, kuin itse tietokone. Lähinnä siis mainittakoon esimerkiksi tulostin, joka jatkuvasti paperia räkiessä taatusti vie vähintään yhtä paljon energiaa kuin itse kone.

Hyvänä säästövinkkinä myös se, että mahdollisuuksien mukaan voisi tulostaa kaksipuolisesti. Jos tulosteet siis tulevat vain sinulle, miksi et tulostaisi kaksipuolisesti? Säästyy sademetsää ja kaikkea sen sellaista, kun paperin kulutusta pienennetään edes hivenen. Kuluttaahan paperin tuotantokin hirmuisesti energiaa, eikö vain?

Tulostin
Tulostinkin voi olla melkoinen energiasyöppö

Jokainen kun työpaikallaan ja kotona toimisi moisten pikkujuttujen avulla, voitaisiin saada taas maapallosta parempi paikka. Ei, ei kannata uskoa että pelastat koko maailman läppärisi avulla, mutta pienen joka päiväisen ympäristöteon voi kuitenkin tehdä. Ihan vaikka omaksi iloksi, jos ei koko maailmaa voi pelastaa..