Teknologiablogi

Hyödyllisiä lisälaitteita älypuhelimen kaveriksi

Hyödyllisiä lisälaitteita älypuhelimen kaveriksi

Ja niitähän riittää ihan pilvin pimein nykypäivänä. Kun vain osaisi valita, että milloin tahtoo puhelimensa kaveriksi minkäkin lisälaitteen. Puhumattakaan siitä, että mitä ihan oikeasti tarvitsee!

Älykello

Allekiroittaneella ei moista vielä ole testissä ollut, mutta kertaakaan ei allekirjoittanut ole käyttäjiltä huonoa sanaa kuullut. Siis noin yleisesti ottaen. Onhan se aivan mahtava kaveri älypuhelimelle esimerkiksi töissä ollessa! Töissä tarvitsee kuitenkin kelloa kaverikseen ja mikäs sen parempaa, kun kelloon voi yhdistää toimintoja omasta puhelimesta. Jännityksellä allekirjoittanut odottelee omaa älykelloaan postissa saapuvaksi!

Popit

Poppi soimaan ja kaduille rehaamaan. Jos puhelimesta voi kuunnella musiikkia, niin miksei kuunnella musiikkia heti hieman suuremmalla volyymillä? Puhumaattakaan kivasta koti-illasta kera viinin ja ystävien. Kyllähän vähintään silloin pitää popin soida ja jengin laulaa. Eihän ne ole pirskeet eikä mitkään, jos ei Spotifyn kautta huudateta ysäribiisejä niin kovaa kuin puhelin ja kaiutin vaan antavat periksi!

Handsfree

Tämä on se, joka jokaisella hieman pidempää matkaa taittavalla autoilijalla tulisi olla. Ja onhan se käteevä myös esimerkiksi fillaroidessa tai lenkillä. Varsinkaan autoillessa ei koskaa tulisi käyttää puhelinta samalla kun ajaa, vaan puhelimen käyttö pitäisi jättää sikseen. Niin, sattuu kuitenkin usein käymään juurikin se, että puhelin soi kesken ajon. Mitä teet? Alat kaivaa puhelinta taskusta tai käsilaukun pohjalta paniikissa, koska kyseessä saattaa olla pomosi joka tahtoo tarjota sinulle lisävuoroja tai vaikka uusi tuleva pomosi, joka haluaa sinun tulevan työhaastatteluun. Pakkohan siihen puhelimeen on siis vastata! Kesken etsinnän kuitenkin huomaat ajelevasi keskellä kaistoja ja törkeällä tuurilla vältät vaaratilanteet, koska muita tienkäyttäjiä ei juuri sillä hetkellä ollut. Tässä vaiheessa piste handsfreelle, joka olisi pelastanut tilanteen yhdellä napin painalluksella ilman kännykän kaivamista taskun tai laukun pohjalta ja ilman suurempia vaaratilanteita.

Varavirtalähde

Ääärettömän hyvä lisälaite, olet sitten matkalla minne tahansa. Ja etenkin matkustettaessa äärimmäisen hyvä keksintö. Vaikka lentokentillä yleisesti ottaen onkin pistorasioita ja mahdollisuuksia ladata puhelinta ja muita laitteita, niin onhan se mukavaa istahtaa rauhaisaan paikkaan ja latailla puhelimen akkua kaikessa rauhassa, kun muut säntäilevät etsimässä pistorasioita kentillä. Istahda baariin, tilaa olut ja kysy langattoman verkon salasana. Toimii.

Ja mikä parasta, varavirtalähteet ovat varsin pieniä ja kevyitä. Suorastaan huomaamattomia. Kannattaa kuitenkin muistaa kantaa mukana myös varavirtalähteen laturia ja ladata itse virtalähde silloin kun siihen on mahdollisuus.

GPS-paikannin

Jos perheessäsi on ketään, josta kannat huolta, on GPS-paikantimen hankkiminen erittäin järkevä ja huojentava vaihtoehto. Oli sitten kyseessä koira, lapsi tai vaikkapa muistisairas isovanhempi, saat varmasti rauhallisemman olon itsellesi, kun tiedät missä he liikkuvat.

Nappikuulokkeet

Lenkille, matkustaessa, salille tai muuten vaan kun tahdot kuunnella musiikkiasi rauhassa tai katsella lempi ohjelmaa rauhassa. Nappikuulokkeet ja vielä BlueTooth-toiminnolla, niin ei pitkät johdot käy hermoon alkuunkaan. Ehdottoman hyvät ja varmasti myös varsin toimivat!

Junassa matkustaessasi tahdot rauhassa keskittyä luentoon, etkä halua myöskään häiritä muita kanssamatkaajia, ei vaadita muuta kuin napit korville ja luento älyköstä pyörimään. Tai vaihtoehtoisesti kun tahdot ehdottoman rauhan oman musiikkisi kanssa lentokentällä koneen vaihtoa odotellessa, tunget vain napit korviin ja volat lähes kaakkoon. Letkeä asento kruunaa kaiken.

Selfietikku

Äärimmäisen tärkeä lisälaite. Mieti tilannetta, kun kymmenen hengen kööri pitää saada samaan kuvaan eikö paikalla ole ketään ottamassa kuvaa puolestanne. Selfietikku on tässä ihan ehdoton! Ja hei, voiko parempaa vekotinta olla, kun lomareissulla tahdot ikuistaa itsesi ja matkatoverin tunnettujen nähtävyyksien edessä? Ei todellakaan voi olla parempaa vaihtoehtoa ikuistamiseen, kuin selfietikku! Ne, jotka eivät moista kapistusta vielä omista, niin kipin kapin ostoksille, tämän tarvitsee jokainen!

Opiskeluun hyödylliset mobiilisovellukset

Näitä mobiilisovelluksia voit käyttää opiskeluun

Opiskelijoiden oppitunteja on alettu enemmän ja enemmän kääntää etäopiskeluksi, ja siksi on olemassa yhä enemmän erilaisia sovelluksia jotka mahdollistavat mutkittoman ja yksinkertaisen opiskelun erilaisten sovellusten kautta. Lisäksi puhelimien käyttö on nykypäivänä niin runsasta, että näitä sovelluksia on myös erilaisille mobiililaitteille kuten puhelimille sekä tableteille. Mobiilisovellusten käyttöä on alettu kokeilemaan esimerkiksi Helsingissä, ja niiden käyttö opetuksessa on koettu todella hyödylliseksi sekä innostavaksi. Mobiililaitteiden käyttäminen opiskeluun on jo maailmalla hyvässä vauhdissa ja erilaiset ”open source learning management system”-pohjaiset ratkaisut (avoimeen lähdekoodiin perustuva oppimisen hallinta) ovat tällä hetkellä erittäin kovassa huudossa.

Perinteinen opiskelu
Perinteiset opiskelumuodot ovat jäämässä nykytekniikan varjoon

Äidinkieli

Äidinkielen opiskeluun on kehitetty muutamia erilaisia sovelluksia joita pystyy käyttämään käytännöllisesti puhelimella tai tabletilla. Yksi niistä on PicSay, jonka avulla opiskelija pystyy lisäämään kuvaan tekstiä esimerkiksi puhekuplina tai ajatuskuplina. Toinen hyödyllinen mobiilisovellus on PhotoShake, jonka avulla pystyy myös muokkaamaan kuvia ja lisäilemään tekstejä, tekemään sarjakuvia tai vaikkapa laittamaan kuville kehyksiä. Äidinkielen opiskelussa voi puhelimia sekä tabletteja hyödyntää muutenkin, kuten esimerkiksi haastattelut voidaan kuvata videolle sekä opiskelija saa käsiinsä miellekartta työkaluja.

Matematiikka

SmartMeasure on matematiikan opiskeluun hyödynnettävä hauska sovellus, jota pystyy käyttämään esimerkiksi puun korkeuden mittaamiseen. Tätä sovellusta voi siis soveltaa myös itse opiskelija eri koulutehtävissään sekä opiskelussaan. Dragonbox on myös hyvä sekä hauska sovellus joka on eräänlainen peli, joka ohjaa opiskelijan algebran pariin jopa huomaamatta. Geogebra on myös sovellus mobiililaitteille joka taas auttaa opiskelijaa geometrian opiskelussa. Lisäksi mobiililaitteille on saatavilla erilaisia laskureita joiden kattavuus on parempi, kuin käsimallisissa laskureissa.

Ääni ja musiikki

Audio opiskelijoille sekä muille vastaaville kuten musiikinsoiton sekä musiikinteon opiskelijoille on olemassa erilaisia hyödyllisiä sovelluksia äänittää, leikata sekä muokata ääntä sekä äänitteitä. Audio Evolution Mobile on kehitetty moniraitaäänitykseen, ja siksi se sopii hyvin esimerkiksi musiikin tekemiseen sekä äänittämiseen. Muista sovelluksia jotka on tarkoitettu musiikin tekemiseen ja sävellykseen ovat esimerkiksi PreludeComposer, Solo Lite sekä PocketBand.

Kielet

Kielten opiskelusta ei voi välttyä kukaan opiskelija, siksi kielten opiskeluun on kehitetty peli joka auttaa helpon kautta opiskelemaan kieliä. Duolingo on hauska ja sitä kautta myös hyvin opettavainen peli, ja opiskelija oppii pelaamalla lähes huomaamattaan kieltä, mitä opiskelee. Erilaisia mobiilisovelluksia kielten opiskelulle on myös erilaiset kääntäjät, joita on helppo käyttää mobiililaitteen kautta.

Aikataulutus ja muistiot

Opiskelijalle on tärkeää pysyä aikataulussaan jatkuvasti, ja tietenkin opiskelijan on muistettava suurin piirtein tuhat eri asiaa samaan aikaan. Tällaisiin tilanteisiin on suunniteltu erilaisia kalentereita sekä muistioita, jotka auttavat opiskelijaa saamaan päivänsä järjestykseen, vaikka pelkän puhelimensa avulla. MyHomework Student Planner on yksi hyvä esimerkki tällaisesta sovelluksesta. Tämä sovellus ei ainoastaan tarjoa kalenteria sekä muistiota, vaan sen avulla opiskelija pystyy aikatauluttamaan erilaiset projektit sekä koulutyöt. Lisäksi sovellus muistuttelee opiskelijaa deadlinen lähestymisestä, sekä myöhästyneistä tehtävistä jatkuvasti. Näin muistamattomat opiskelijatkin pysyvät aikataulunsa perässä.

Muistioista paras on Evernote, jonka avulla opiskelija pystyy tekemään muistiinpanoja, ja lisäämään niihin vaikkapa kuvia tai muuta vastaavia ja tärkeitä elementtejä. Evernotella on myös mahdollista ottaa äänitteitä, vaikkapa luennosta ja sitten se on mahdollista liittää muistioon.

Säästä energiaa surffaillessa!

Kuinka säästää energiaa tietokoneen käytössä?

Energiaa yritetään nykyisin säästää aivan kaikessa. Ei, se ei todellakaan ole huono asia. Päin vastoin. On oikein oivallista, että pyritään säästämään energiaa ja luonnonvaroja niin valaistuksessa, tietokoneen käytössä kuin pyykinpesussakin. Eikä kyse ole siis vain kotitaloudessa pöhisevistä koneista, vaan myös työpaikoilla ja teollisuudessa pyritään samaan. Oivallista suorastaan. Tästä kiittää sekä luonto että myös kukkarosi. Vaikka löytäisit maailman halvimman sähkön, elektroniset laitteet syövät sitä silti melkolailla, mikä näkyy kolmen kuukauden välein tulevassa muistutuksessa tästä.

Läppäri

Jos vain mahdollisena vaihtoehtona tietokonevalinnalle on läppäri, valitse se. Läppäri kuluttaa joidenkin tutkimusten mukaan, jotka on tehty taannoin takavuosina, jopa 10-20% vähemmän energiaa, kuin huriseva pöytäkone. Toki nykyajan vekottimilla ei välttämättä ole aivan noin rajua energian kulutusprosenttia. Päädytään kuitenkin joka tapauksessa siihen, että läppäri on vähemmän energiaa kuluttava hökötys, kuin huriseva pöytäkone.

Läppäri on energiatehokkaampi
Läppäri kuluttaa pöytäkonetta vähemmän energiaa

Näyttö

Näyttö on kuuleman mukaan oikea energiasyöppö. Tosin on myös itse keskusyksikkökin, ja varmasti kaikki muut härpäkkeet tietokoneen yhteydessä. Jos kuitenkin tahdot edes pienen energian säästövinkin tietokonetta käyttäessa, muista näytön virransäästö. Ei, vanhalla kunnon näytönsäästäjällä ei taida olla kyseisen asian kanssa mitään tekoa. Muu kuin hyvin pyörryttävästi liikehtivät, tivolin värit sekä hupaisat tekstit. Sammuta siis edes näyttö siksi aikaa, kun kone ei ole käytössäsi. Poiketessasi kaffetauolle työhuoneestasi, sammuta näytön virta. Energiaa säästämätön teko on sammuttaa koko kone ja käynnistää se kohta uudelleen, mutta näytön voi sammuttaa niin energiaa kuluu vähemmän edes sen kaffepaussin ajan. Vuositasolla se saattaa jo näkyä edes pienoisena alaspäin suuntautuneena heilahduksena taulukossa.

Virransäästötila

Opettele käyttämään sitä. Siis opettele. Jos kone pauhaa päivästä toiseen työpaikallasi, näyttö huutaa yötä myöden hoosiannaa kirkkaana ja kukaan ei edes istu koko vekottimen ääressä, niin mitä järkeä siinä on? Jos on liian vaivalloista töistä lähtiessä sammuttaa tietokone, niin klikkaathan sen edes virransäästötilaan, klikkaathan? Tällöin kone on kyllä päällä, muttei toimi energiasyöpön lailla ympärivuorokautisesti.

Saman toimenpiteen voi rakkaalle työhuoneen koneelle toimittaa ihan siinäkin vaiheessa, kun poistuu työhuoneesta ruokailemaan tai kahville. Virransäästötilaan vekottimet. Jos kaikki työpaikalla toimisivat näin, voisi vuositasolla jo huomata jälleen pientä alaspäin suuntautunutta energian kulutusta.

Sammuta

Tietokoneen sammuttaminen
Muista sammuttaa tietokone aina kun et käytä sitä

Sammuta se tietokone kun et sitä enää tarvi. Jos päätät tänään poistua työpaikaltasi kolmelta ja viisitoista minuuttia vaille kolme selaat vielä naamakirjaa ja yrität tappaa työaikaa, niin aivan hyvin voit jo siinä vaiheessa sulkea tietokoneen. Paitsi, jos pomo sattuu kävelemään työhuoneesi ovesta sisään.. No, eihän yhden kerran sattuneen viidentoista minuutin takia kukaan vedä herneitä nenäänsä, eihän..

Muista siis sammuttaa tietokoneesi ennen poistumistasi työpaikalta. Jos suunnattomasti ärsyttää käynnistellä tietokonetta joka aamu, voit sen käydä näpsäyttämässä päälle ennen kuin lampsit kaffeehuoneeseen hakemaan niin kutsutun ens alkuun-kaffeekupillisen. Siinä vaiheessa kone on jo aivan käyttövalmiina.

Sama tarina pätee kotona huriseviin koneisiinkin. Sammuta tietokone, jos et sitä totta tosiaankaan enää tarvitse. Opeta moinen temppu myös muille perheenjäsenille.

Oheisvekottimet

On hyvä muistaa, että tietokoneen oheisvekottimet vievät noin suurinpiirtein yhtä paljon energiaa, kuin itse tietokone. Lähinnä siis mainittakoon esimerkiksi tulostin, joka jatkuvasti paperia räkiessä taatusti vie vähintään yhtä paljon energiaa kuin itse kone.

Hyvänä säästövinkkinä myös se, että mahdollisuuksien mukaan voisi tulostaa kaksipuolisesti. Jos tulosteet siis tulevat vain sinulle, miksi et tulostaisi kaksipuolisesti? Säästyy sademetsää ja kaikkea sen sellaista, kun paperin kulutusta pienennetään edes hivenen. Kuluttaahan paperin tuotantokin hirmuisesti energiaa, eikö vain?

Tulostin
Tulostinkin voi olla melkoinen energiasyöppö

Jokainen kun työpaikallaan ja kotona toimisi moisten pikkujuttujen avulla, voitaisiin saada taas maapallosta parempi paikka. Ei, ei kannata uskoa että pelastat koko maailman läppärisi avulla, mutta pienen joka päiväisen ympäristöteon voi kuitenkin tehdä. Ihan vaikka omaksi iloksi, jos ei koko maailmaa voi pelastaa..

Hyödynnä iPhonea reissun päällä

Kuinka käyttää iPhonea opiskelemiseen matkalla?

Oppia ikä kaikki. Etenkin siinä vaiheessa, kun tajuat rymyäväsi Länsi-Afrikan rannoilla ja äkkiseltään hoksaat missaanneesi tentin. Ensimmäinen ajatus on toki, että voi nyt ryönä ja miten tässä taas pääsi näin käymään. Kunnes hoksaat taskussa piipittävän iKalikkasi..

Netti nettinen

Kuten varmasti arvata saattaa, allekirjoittaneella saattaa olla kokemusta moisesta alkulauseiden kaltaisesta toiminnasta. Onneksi, oi onneksi opinnot on suurimmalta osin siirretty nettiin. Eipä jää tentitkään väliin, kun biitsillä hikoillessasi yhtäkkiä havahdut siihen, että tentti johon saattoi juuri olla pari viikkoa aikaa, onkin tänään! Jos siis vain netti toimii riittävästi ja akkua on riittämiin, niin kyllä hoituu tentit ihan kuin itsestään biitsillä maatessa. Ja hei, voiko parempaa mestaa tenttipaikalle olla, kuin palmun katveessa Afrikan auringon alla. Ei todellakaan voi.

Sama pätee sähköposteihin, joilla yrität parhaasi mukaan ahdistella opettajia opintopisteiden toivossa. Mene biitsille, ota mukaan iKalikka, levitä filtti rauhaisaan paikkaan ja älä näpytellä mielekkäitä sähköposteja ilman kettuilun kiertämää opettajille. Taatusti jäät ilman opintopisteitäsi, kun jokaiseen sähköpostiin kirjoitat mukavat saatesanat siitä, kuinka makaat biitsillä käristämässä nahkaasi. Varsinkin silloin kun muut värisevät pakkasessa Pohjolan laitamilla. Enivei, yrittänyttä ei laiteta. Netti kun toimii ja iKalikka on fölissä, homma hoituu!

Asiakirja poikineen

Vannoutunut Apple-tyttö ei ollut reissuillaan alkuunkaan tieotinen siitä, että iKalikkaan on saatavilla sovellus, jolla saat luettua ja muokattua word-asiakirjoja. Melkoisen ihmeellistä, että kyseisellä vannoutuneella Apple-tytöllä on reissuillaan ollut muutakin tekemistä, kuin yrittää onkia esiin moista sovellusta.. No nytpä on tietoa ja seuraavalla reissulla sen varmasti muistan.

Ei siis huolen häivää, jos pitää myös muutama tehtävä palauttaa, koska iKalikan avulla saa nekin toimitettua opettajille. Ja vielä kaiken lisäksi sellaisessa muodossa, että opettaja ne joskus saa avattua ja arvosteltua. Toki saattaa olla hivenen inhottavaa yrittää iKalikalla rustata muutaman kymmenen sivun mittaista opinnäytetyötä, tai edes hivenen lyhyempääkin tehtävää. Mutta tarpeen vaatiessa sekin siis hoituu! Kunhan vaat lataat AppStoresta itsellesi moisen sovelluksen ja alat töihin!

Nettiluennot

Nettiluennot! Ne jokaisen opiskelijan pelastus! Etenkin siinä vaiheessa, kun luennot on tallennettuna verkko-oppimisalustalle ja luennot voi kuunnella ja katsella juuri silloin kuin itseä huvittaa. Älä kuitenkaan luule liikoja sen iKalikkasi kanssa nettiluennoista! Kokemuksen syvääkin syvempi rintaääni silloin tällöin muistaa huudella, ettei se netti ihan joka maailman kolkassa toimi ja nettiluennot menee silloin ihan sivu suun. Jos kuitenkin on mahdollisuus perin erinomaiseen nettiyhteyteen, niin ei muuta kuin hyvä asento ja luento pyörimään. Ei toki kannata unohtaa hyviä eväitä luennon yhteydessä.

Nettiluennot menevät myös mukavasti purkkiin matkustettaessa. Jo menomatkalla voi perehtyä oikein mukaviin luentoihin. Ja kas vain, muutaman tunnin matkustusaika on hyödynnetty oikein hienosti. Taas jäi yhden luennon verran enemmän aikaa hengailuun, seikkailuun ja kaverien tapaamiseen!

Jos et ole koulujen kirjoilla, mutta haluat opiskella, löytyy varsinkin YouTubesta ja Vimeosta todella laaja kattaus webinaareja varmasti jokaisen makuun! Webinaarit ovat siinä mielessä parempi vaihtoehto kuin perinteiset luennot, koska niissä on yleensä panostettu aivan eri tavalla katsojan viihtyvyyteen. Niimpä ne menevät lomallakin vaikka viihdykkeestä!

Kohteessa


Kännykällä näät kätevästi kohteesi kartan

Jos matkustettaessa tahtoo ehdottomasti hyödyntää iKalikkaansa, voi tutustua kohteeseen päästyään hieman ympäristön karttaan ja siihen paljonko on matkaa vaikka lähimpään kuppilaan. Sikäli mikäli kuppila kartalta löytynee. Tai ylipäätään sikäli mikäli kartalta löytynee yhtään mitään maamerkkejä kohteessa..

Sama pätee kieliopintoihin. Erinäisten iKalikan sovellusten avulla voi opetella paikallisen kielen alkeita. Toki kohteesta hieman riippuen.. Jos suunta on kohti Namibian metsiä, ei välttämättä Memrise-sovelluksesta löydy juuri paikallista kieltä. Pääasiassa kuitenkin sovelluksia löytyy monia ja kielivaihtoehtoja vielä enemmän. Jos siis ennen matkaa ei ole ehtinyt paikallisen heimokielen alkeisiin perehtyä, voi kohteessa ottaa esiin sanakirjan tai oivallisen sovelluksen ja valloittaa paikalliset kielitaidollaan! Edes sillä heikolla kielitaidollaan.. (516)

Tietotekniikka kodinhoidossa?

Voiko tietotekniikkaa hyödyntää kodinhoidossa?

Toki, eikö tietotekniikkaa muka voi hyödyntää ihan missä vaan nykyisin. Ainakin näin kuvittelisin.

Laitteiden hankkiminen

Tulen käymään tässä blogissa läpi eri laitteita, joita kodinhoidossa voi hyödyntää. Helpoin tapa hankkia ne on tietysti tilata höyrypesurit ja muut tarvikkeet netistä! Tämä on siis jo ensimmäinen tapa hyödyntää tietotekniikkaa kodinhoidossa.

Kodinkoneet

Tietotekniikkaa jääkaapissa
Kodinkoneet kehittyvät

Rouva laittaa amulla pesukoneen pyörimään ja alkaa valmistamaan aamupalaa perheelleen. Aamu sujuu sutjakkaasti, rouva kotona, muksut koulussa ja aviomies töissä. Lounasaika kutsuu ja muksutkin kohta palautuvat koulusta. Pyykkejä pyörii edelleen koneessa. kippas kappas, kun rouva huomaakin unohtaneensa ostaa tomaatteja ja jauhelihaa. Voiko pesukoneen jättää yksinään pyörimään kodinhoitohuoneeseen? Siinäpä pulma ratakaistavaksi. Rouva kuitenkin tässä vaiheessa muistaa, että hänellähän on olemassa älypuhelimessaan sovellus jonka avulla voi tarkkailla pesukoneen toimintaa. Hän siis voi sännätä pää kolmantena jalkana kohti perhemarketin vihannesosastoa ja samalla tarkkailla alkaako kone linkoamaan pyykkejä vai kenties käristämään niitä.

Hieman ehkä allekirjoittanut asiassa nyt liioittelee, mutta tulevaisuutta tämä kuitenkin tulee olemaan. Moni olisi valmis maksamaan siitä, että pyykkikoneen tai tiskikoneen saisi käynnistettyä älypuhelimen avulla.

Älykodit

Älykodit ovat tulevaisuutta. Tulevaisuudessa saat töistä käsin lähetettyä robotti-imurin liikkeelle asunnossai, kun sovit treffit työkaverisi kanssa luonasi. Samoin saat todennäköisesti valmiiksi täytetyn astianpasukoneen päälle ja puhtaat astiat ovat käytössäsi tullessasi töistä. Helppoa elämää, mutta onko sekään niin tarpeellista.

Älykoteihin asennetaan erilaisia sensoreita, joiden avulla voidaan ainakin seurata perheenjäsenien kulkemista ja mahdollisia vikoja vesi- ja sähköjärjestelmissä. Vesi- ja sähköjärjestelmien älytoiminnot ovatkin ihan oivallinen keskintö. Enää ei tarvitse odotella että rappukäytävään saakka juoksee vesi tai alakerran naapurin katosta tippuu vesi, vain huomataksesi kosteusvahingon talossa. Sensoreiden ja niiden lähettämien viestien perusteella vahinko voidaan huomata jo ennen kuin oikeastaan vahinkoa on edes sattunut.

Robotti

Hyvä esimerkki kodinhoidollisesta toiminnasta ovat robottiruohonleikkurit. Kyllä, miten voi olla ruohonleikkuri niin viisas. Parhaimmassa tapauksessa robotille kerrotaan tontin rajat, joiden sisäpuolella se ihan itsekseen ilman lankoja, aitoja ja talutushihnoja pysyttelee. Parasta ikinä on se, että vesisateen yllättäess robottileikkurin, se palaa takaisin ennalta määritettyyn kotipesäänsä ja jatkaa leikkuuhommia sateen jälkeen. Samoin virran alkaessa hiipua, robottileikkuri hipailee kotipesäänsä lataukseen. Miten viisas voi ruohonleikkuri oikeasti olla! Samalla robottileikkuri lähettää jatkuvaa paikannussignaalia omistajalleen, jos joku vaikka yrittää varastaa sen.

Robotti-imurien sielunelämään allekirjoittanut ei olekaan niin tutustunut, mutta kaiketi toimivat samalla periaatteella. Kotipesässä lataudutaan kun virta alkaa hiipua ja pisin kämppää hipaillaan tietyin ajoin. Hienoa toimintaa.

Allekirjoittanut tässä odottelee koska tiskikone alkaa tyhjentämään itseään. Ei taida vuodelta miekka ja kypärä peräisin oleva astianpesukone sisältää moista tekniikkaa. Tiedä häntä silti, ihmeitä voi joskus tapahtua.

Tekniikka

Ei nyt ehkä varsinaisesti kodinhoidollista toimintaa, mutta kodissa kumminkin. Monet kiukaathan nykyisin jos sisältävät tietotekniikkaa. Varsin erinomaista kun olet harrastuksen tai työn parissa väristellyt useamman tunnin paukku pakkasessa ja saat yhdellä soitolla kotona kiukaan lämpeämään. Töistä värjöttelemästä kohti kotia ja suoraan kuumaan suihkuun ja saunaan. Mikäs sen hienompaa. Vielä kun joku täyttäisi jääkaapin samalla puhelinsoitolla.

Ainiin, kyllähän supermarketit ovat jo alkaneet tarjoamaan palvelua, jolla jääkaappi lähes täyttyy ilmaiseksi. Sen kuin vaan netistä tai mobiilisovelluksen avulla täytät ostoslistan ja haet kauppatavarasi palvelupisteestä. Ainoa asia joka sinulle jää tehtäväksi on purkaa kauppatavarat. Kätevää, mutta onko kyseinen palvelukaan aivan tarpeellinen..

Hyödyllisiä tietokoneohjelmia

Nämä ohjelmat jokaisen koneelta tulisi löytyä

Makuasia kaiketi tämäkin, mutta otetaanpa esille muutama ohjelma, jotka jokaisen koneelta kaiketi pitäisi löytyä.

Office-paketti

Olkoon kyseessä sitten ihan aito ja alkuperäinen, laittomasti kopioitu tai ilmaisversio, niin joka tapauksessa löydyttävä on. Office-paketti on se, jota todellakin jokainen elämässään tarvitsee. Vaikkei aivan päivittäin olisikaan kirjoittamassa monisisvuisia oppareita, tekemässä töitä varten erinäisiä Power-Point-esityksiä tai joutuisi käyttämään taulukkolaskentaa apunaan, niin silti se on oltava. Koska silloin kun sitä tarvitaan, niin silloin sitä myös tarvitaan.

Asiaan kuuluu myös se, että jokaisen tulisi allekirjoittaneen mielestä osata perusasiat Officen pakettiin kuuluvista ohjelmista. Jokaisen tulisi osata Wordin perusteet ja osata edes hivenen käyttää Exceliä. Niin, että pärjää ihan arkipäiväisissä asioissa.

Yksi vaihtoehto perinteiselle Office-paketille, varsinkin opiskelijoille, on Office 365. Se on verkossa toimiva versio Officesta, joka on melko helppokäyttöinen. Office 365:n käyttöönottoon voi tarvita apua, mutta sitä on onneksi verkossa pilvin pimein tarjolla!

¨

Virustorjunta

Virustorjunta-ohjelma. Allekirjoittanut ymmärtää moisesta ohjelmasta yhtäpaljon kuin lehmä läppäristä. Joka tapauksessa allekirjoittaneellekin on kerrottu, että sellainen pitää olla. Niinhän se sitten menee, sellainen siis pitää olla. Onhan allekirjoittanut myös joskus nähnyt, kun läppäri alkaa piippaamaan kamalaa piipitystä ja ruutuun hyppää teksti, jossa ilmoitetaan jonkinlaisen matolin estäminen. Kaiketi siis virustorjuntaohjelma on oikein oivallinen olla.

Samaan pakettiin taitaa kuulua joku hakkerinestoohjelma, koska ei ainakaan vielä kukaan ole pankkitiliä tyhjentänyt omalle tililleen..?

Musiikki

Jos et käytä maksullista musapalvelua, käytä jotain muuta. Jokaisessa koneessa on toki olemassa oletussoittimena joku ohjelma. Olen kuitenkin henkilökohtaisesti sitä mieltä, että musiikki vaikuttaa tunteisiin ja paljon. Jos siis heräät väärällä jalalla ja yrität alkaa tekemään töitä, siinä tuskin onnistut. Laita kuitenkin hetkeksi aikaa hyvän mielen musaa soimaan ja kokeile uudestaan aloittaa moinen työnteko. Sujuu tattusti pareemin. Jokaisen tietokoneelle ja älylaitteelle siis on saatava jokinlainen musiikkipalvelu tai musiikkisoitoin. Ihan vaan hyvän mieln musiikin vuoksi.

Kuvankäsittely

Jokaisen koneella tulisi olla ohjelma kuvankäsittelyyn. Ei totta tosiaankaan tarvitse lähteä sille linjalle, että ihan Photo Shop pitäisi ostaa. Ihan vaan sille linjalle, että saisi edes hieman kuvaa käsiteltyä. Toki ohjelman ollessa koneella ja sen käyttö, vaatii todellakin myös jotain perehtymistä aiheeseen. Ei voi summan mutikassa pokkarilla napata kuvia ja pyrkiä ammattivalokuvaajan tasolle. Jokainen tavallinen tallaaja siis käyttäköön ohjelmaa omien kuviensa muokkaamiseen, ei siihen että kuvittelee olevansa ammattilainen.

Leffatykitystä

Matkalle mukaan läppäri tai frendille yökyläillessä mukaan läppäri. Tai vaikka ihan vaan makuuhuoneeseen läppäri mukaan. Äärimmäiseltä luksukselta tuntuu katsella leffoja ja makailla sängyssä, kaiken hyvän päälle vielä syödä jotain oivallisen hyviä leffaeväitä. Jokaisen koneella siis tulee olla ohjelma, jolla pyörittää leffoja päivästä toiseen.

Olkoon ohjelma sitten ihan koneessa valmiina asennettuna tai käytät netin videopalvelua, ihan sama. Arjen luksusta kuitenkin on saatavilla leffojen ja sarjojen avulla!

Apple-stereotypiat

Millainen on tyypillinen Apple-käyttäjä?

Hiiohoi, nyt päästään asiaan. Voiko tyypillistä käyttäjää tietylle merkille olla? No kaiketi voi, pohditaanpa tyypillisiä Apple-käyttäjiä tovi.

Bisnessmies

Bisnesmies
Tyylikkäällä bisnesmiehellä on yleensä Applen laitteet

Kuvittele hetki tyypillistä bisnesmaailman herrasmiestä. Puku – check. Mustat, siistit nahkakengät – check. Solmio – check. Kauluspaita, miellään valkoinen – check. Lyhyeksi leikattu, siisti ja tyylikäs tukka – check. Rolex ranteessa – check. Musta salkku – check. Muodikas sähkötupakka huulilla – check.Vaihtoehtoisesti kyseessä voi myös olla läppärilaukku hopeisella omenalla – check. Auton avaimet kilisevät taskussa jo pitkälti ennen auton saavuttamista – check. Musta Audi tai vaikka Mercedes – check. Ajaminen ilman turvavyötä – check. Tummat aurinkolasit – check. Ylinopeus – check.

Kulkiessasi moisen tyypin ohi, et voi ajatella muuta kuin tämän olevan klassinen bisnesmies. Kyllä, klassinen applemies. Käyttää työssään läppäriä erinäisten asiakirjojen ja mahdollisesti taulukoiden pyörittämiseen. Toisinaan poistuu toimistolta markkinoimaan yritystään Applensa kanssa. Asiakkaan luona kaivaa läppärilaukusta hopeisen omanansa ja vielä sen lisäksi pädin. Heijastaa valkokankaalle tietoja yrityksestä, puhuu asiakkaan naisväestölle matalalla äänellä ja hymyilee kauniisti valkoistakin valkoisemmat siistiriviset hampaat vilahtaen. Siinä se on. Ensimmäinen tyypillinen Applen käyttäjä.

Rouva Rakennusyritys

Seuraavaksi käsittelyyn Rouva Rakennusyritys. Ei, rouvalla itsellään ei ole kyseistä firmaa. Hänen miehensä sitä pyörittää ja rouva itse saattaa joskus Maciltään tulostaa laskun jos toisenkin postiin vietäväksi. Rouva Rakennusyritys on täysin sitä mieltä, ettei ihminen voi elää ilman hopeista omenaa. Kaikki välineet ovat oltava Applea ja jos vääryys käy ja kotiin kulkeutuu yksikin markkinoilla kilpaileva elektroninen laite, se lähtee. Ja nopeammin kuin kukaan uskoisikaan sen lähtevän. Rouva todennäköisesti uskoo kyseisen laitteen saastuttavan koko asunnon tai asunnossa olevat Omenat.

Rouva Rakennusyritys käyttää omia laitteitaan siis vapaa-ajalla, koska eihän menestyvän yrityksen toimitustjohtajan vaimon pidä työssä käydä. Rouva siis kulkee päivästä toiseen mukanaan Omena jos toinenkin. Yleensä mukaan riittää pelkkä älypuhelin, mutta tilanteen vaatiessa mukaan lähtee myös pädi tai läppäri.

Ulkoillessa koirien kanssa Rouva Rakennusyritys laittaa ranteeseensa Applen ihan oman älykellon, jottei tarvitse koirien taluttimista irrotella reippaan iltalenkin aikana, vaan voi vain vilkaista kuka tällä erää on viestin lähettäjä. Yhteisiä koti-iltoja Herra Rakennusyrityksen kanssa vietetään television ääressä videopalvelusta elokuvia katsellen. Ja mikäs muukaan apuna tässäkin toiminnossa, kuin Apple tv. Hirmu näppärää ja miten ihanan kallista.

Teiniprinsessa

Itkupotkuraivari, kun äiti antaakin lahjapaketissä syntymäpäivälahjaksi Samsungin älypuhelimen, eikä tyttären odottamaa Omenaa tullutkaan. Raivokohtaus ja uusi älykkö on jo tuhannen palasina. Tytär raivoaa ja äiti itkee. Onneksi paikalle saapuu varsinainen tilanteenpelastaja-isi. Isi rauhoittelee ensin äidin, joka on jälleen kerran pettynyt siihen, kuinka tytär käyttäytyy. Isi lähtee hermojaan keräillen kohti yläkertaa ja tyttären huonetta. Tyttö lohduttomasti itkee, kun ei paketista tullutkaan Omenaa. Isi kerää pala kurkussaan itsensä ja katsoo raastavasti itkevää tytärtään. Ja niin sankari-isi ratkaisee tilanteen: ”Ostetaan sulle Saima se iPhone”. Sankari-isi ratkaisi suuremman luokan perheriidan jälleen kerran.

Jälleen kerran tyypillinen Omenan käyttäjä, isin pikkutyttö. Tottahan toki isin tytöllä pitää olla juuri se puhelin, minkä isin pikkutyttö haluaa. Etenkin siinä tapauksessa, jos kaikilla muillakin sellainen on.

Persaukinen opiskelija

Opiskelijoita
Opiskelijatkin haluavat käyttää Applen tuotteita

Kerran olet lähtenyt mukaan siihen, että kaikilla muillakin on. Niin on sitten mullakin. Maksoi mitä maksoi, mutta sellainen on oltava. iPhone, iPad, MacBook. Joku saattaa ihmetellä, miten opiskelijabudjetilla oikein pystyy moiseen valikoimaan. Tässä vaiheessa huudetaan kiitosta pankeille, opintolainalle ja osamaksuille. Kyllä, miten mahtava tunne se onkaan tajutessasi valmistumisen jälkeen olevasi kymmenen tuhatta euroa velkaa pankille ja pari tonnia rahoitusyhtiölle. Ainiin, ja tietysti valmistuit ammattiin jossa jäät takuuvarmasti työttömäksi. Niin kuin kaikki muutkin nykyään.

Jep, oikein tyypillinen Omenan käyttäjä. Koska muillakin on, niin on mullakin.

Näin varmistat, etteivät varkaat vie lomamatkalla elektronisia laitteita

Allekirjoittanut on oikea ekspertti tässä asiassa. Itse kun olen kerran jos toisenkin tullut ryöstetyksi ulkomailla. Tästä siis todelliset kokemusperäsiet tipsit siitä, miten kannattaa toimia ja miten ei todellakaan kannata toimia..

Puhelin

Lähtiessäsi yökerhoon suuressa tai pienessä kaupungissa, jossa edes vähän näytät paikallisesta väestöstä poikkeavalta, älä ainakaan missään nimessä laita luuriasi paikkaan josta sen voi kuka tahansa napata. Tai ehkä jopa itse sen pudotaa. Niin, laita luuri siis mahdollisimman varmaan paikkaan. Käsilaukkusi sisätaskuun, jotta se ei ole ensimmäisenä saatavilla, kun joku haluaa laukustasi jotain napata. Kokemuksen syvä rintaääni tässä vaan huutelee. On oma luuri ollut onneksi joka kerta laukun sisätaskussa, kun laukulla on käyty urkkimassa ihan huomaamatta.Taskuvaras

Joku saattaa tässä vaiheessa ajatella, että kannattaako koko omaisuutta säilyttää käsilaukussa, jos koko käsilaukku viedään. Oikea vastaus on: ei. Mutta kysymys kuuluukin, että mihin ajattelit tunkea koko omaisuuden, jos et käsilaukkuun? Taskuihin, joita kesämekossasi todennäköisesti ei ole tai joihin roistot pääsevät vielä helpommin käsiksi? Kenties rintaliiveihin, ja ajattelit koko illan ja yön viettää puhelin tissiin ilkeästi painaen? Hyvä idea, jos sen kestää. Jos taas ei kestä, tunge omaisuutesi laukkuun, pidä huolta laukustasi ja taistele sen vuoksi viimeiseen saakka. Ei, älä sentään henkesi kaupalla. Henkesi on vielä toistaiseksi kalliimpi, kuin yksikään mukana kulkeva älykkö!

Kuten miespuoliset yleensä eivät käsilaukkua mukanaan kanna, kannattanee tunkea puhelin syvälle taskuun. Ei, älä laita sitä takataskuun tai reisitaskuun tai mihinkään muuallekaan paikkaan, josta rosvoilijat sen heti havaitsevat ja pääsevät siihen käsiksi helpommin kuin ikinä.

Läppäri

Ollessasi lomamatkalla, tuskin läppäriä tarvitsee mukaan. Eli varmin tapa säästää läppäri roistoilta, on jättää se kotiin. Jos läppäri on ehdottoman pakko raahata mukaan matkalle, niin säilytä sitä paikassa joka ei ensimmäisenä ole rosvojen saatavilla. Jos hotellihuoneessa on suuri tallelokero, laita läppäri sinne. Tai vie se hotellin respaan, kun itse poistut huoneesta. Huomio tässä vaiheessa vakuutuksiin. Vakuutushan ei yleensä korvaa hotellihuoneesta kadonnutta omaisuutta, jos se ei ole tallelokerossa säilytetty.

Jos taas asut majatalossa, jossa varsinaista respaa ei ole eikä myöskään mahdollisuutta tallelokeroon, laita läppärisi piiloon. Piilota läppäri siis johonkin sellaiseen paikkaan, jossa se ei ole heti huoneeseen astuttaessa silmien alla. Kyllä, patjan välissä vanhaan tapaan on oikein hyvä säilyttää kaikkea mahdollista arvotavaraa! Tuskin edes rosvot ajattelevat kenenkään olevan niin tomppeli, että tunkee läppärin tai muuta arvokasta patjan väliin, klassiseen piilopaikkaan. Toki tallelokeron puuttuessa voi omaisuutta säilöä myös lukitussa matkalaukussa. Vaarana toki on se, että koko matkalaukku lähtee roistojen mukaan, jos moiset roistot ovat tietoisia siitä että kapsäkki sisältää läppärin..

Tabletti

Sama pätee tablettiin, kuin pariin edelliseenkin tapaukseen. Onko se pakko raahata mukaan lomamatkalle? Jos on, niin pidä siitä huoli.

Pidä myös huoli siitä, ettei jengi näe kuinka monen älylaitteen kanssa oikein hipailet pitkin katuja ja hotellialuetta. Pidä siis matalaa profiilia laitteistosi kanssa, jottei roistoja ala omaisuutesi kiinnostamaan. Älä siis kävele kaduilla kuvaamassa videota tabletilla tai nappaa jatkuvasti selfieitä uudella älypuhelimellasi. Puhumattakaan siitä, että uuden MacBookisi kanssa istahdat kadunvarteen tekemään töitä. Nou nou. Pysy omassa kopissasi älylaitteiden kanssa ja kuljeta mukanasi vain luuria, jos on pakko.

Älä siis raahaa mukaasi turhaa elektroniikkaa äläkä ainakaan ihan jokaiselle kerro mitä taskuissasi ja repussasi mukana kulkee. Jos lomamatkalla on pakko raahata mukana älykköjä, olet ihan itse ottanut riskin jättää älyluurisi rannalle laukkuun siksi aikaa kun pulahdat mereessä viilentymässä.

Jos muutat ulkomaille

Todella moni suomalainen tuntuu muuttavan tänä päivänä ulkomaille. Varsinkin myytävät asunnot Espanjassa tuntuvat menevän kuin kuumille kiville, jonka takia ulkomailla sijaitsevat suomalaisyhteisöt, kuten Fuengirola, ovat syntyneet. Kotimaassa ei luonnollisesti kenenkään tarvitse pelätä..vai tarvitseeko sittenkin? Taskuvarkaat iskevät aivan yhtälailla vaikka olisit paikallinen asukas, aistit siis hereille, jos muutat ulkomaille!

Mistä Apple-laitteiden suosio johtuu?

Apple-tyttö täällä huutelee ja voi kertoa muutaman faktan siitä, miksi Applelaiset vaan ovat niin erinomaisia omasta mielestäni. Ja kyllä, kyse on aivan peruskäytöstä, koska allekirjoittanut on jäänyt älylaitteiden ja läppäreiden kehittyvästä junasta jo aikoja sitten. Ammattikäyttöön soveltuvuudeta ei ole varsinaisesti harmainta aavistustakaan. Paitsi se, että kaikki tuntemani tyypit, jotka työssään moisia välineitä tarvitsevat, käyttävät applelaisia, ja kaikki kaiken maailman partasuteja mukana kantavat hipsterit istuvat ne sylissä nykyaikaisten kahviloiden terasseilla..

Käyttö

Applelaiset ovat helppoja käyttää. Äärimmäisen helppoja. Jokainen oppii käyttämään omenaansa helposti ja nopeasti. Ainakin alkuun pääsee helposti.

Jos tuntuu siltä, että käytön kanssa on ongelmaa, niin apu löytyy läheltä ja nopeasti. Netti auki tai jolkottelemaan lähimpään teleoperaattorin myymälään tai luurikorjaamoon. Ei ole sellaista paikkaa maan päällä, jossa applelaista ei saisi toimimaan. Ja jos applelaista ei saada toimimaan enää, sinulle korvataan takuun puitteissa uusi applelainen. Mahtavaa, eikö!

Järjestelmää ja sovelluksia on siis helppo käyttää. Niissä on olemassa joku järki ja logiikka. Samoin pikatoiminnot ovat helppokäyttöisiä. Ei vaadi siis nörttitutkintoa osataksesi käyttää applelaista!

Pilvipalvelu

Applen oma iCloud-palvelu on äärimmäisen toimiva. Mitään huonoa sanottavaa kyseisestä palvelusta ei ole vielä löytynyt. Pilvipalveluun saat tallennettua kuvat, yhteystiedot, kalenterimerkinnät ja kaiken mahdollisen laitteestasi. Jep, ne menevät sinne ihan itsellään jos vain olet laitteesi asetuksista tsekannut, että matsku siirtyy pilveen ollessasi wifi-yhteydessä. Näppärää.

Laitteet

Applelaiset laitteet saat kaikki synkkaamaan keskenään Apple-tilisi ansiosta. Jos omistat siis Applen tietokonetta, puhelinta sekä tablettia, kaikki synkkaavat keskenään kunhan vain kirjaudut laitteelle iCloud-tililläsi.

Turvallisuus

Apple muistaa joka kerta ilmoittaa minulle tekstiviestillä ja sähköpostilla, jos tililläni on kirjauduttu johonkin muuhun laitteeseen. Sen lisäksi applelaiseni ilmoittaa, missä päin maailmaa tunnuksillani on kirjauduttu ja mihin laitteeseen. Kyseisen toiminnon avulla saan siis mahdollisesti vanhat hajotetut applet tyhjennettyä omista tiedoistani, jotta kukaan ei pääse käsiksi tilini tietoihin tai omiin laitteisiini.

Applelaisen pystyy myös paikantamaan muiden laitteiden avulla. Jos olet hukannut oman applelaisesi, pyydä toverin applelaista lainaksi omasi etsintään. Kyseisen toiminnon avulla paikannat laitteesi kartalla, voit soittaa siinä merkkiääntä paikantaaksesi sen paremmin tai varkauden sattuessa voit lukita koko luurin.

tutorial App store from STRONG™ on Vimeo.

Sovellustarjonta

Allekirjoittanut on sitä mieltä, että applelaiseen saa paremmat sovellukset kuin muihin laitteisiin ikinä. Siis, jos puhutaan ilmaisista tai edullisista sovelluksista. AppStore tarjoaa useita ilmaisia ja hyödyllisiä sovelluksia, jotka saattavat olla muita käyttöjärjestelmiä ja luurejä käyttäville maksullisia. Samoin sovelluksia löytyy enemmän sovelluskaupasta, kuin muiden merkkien edustajien sovelluskaupoista. Ei nyt mihinkään ylistysjuhlaan lähdetä, koska toisinaan asia on myös toisinpäin..

Ulkonäkö

Onhan se kaunis. Kultainen haukattu omena. Todella kaunis. Vaikka alkuunsa kyse onkin tainnut olla hopeisesta omenasta. Kuitenkin kyseinen laite hivelee silmää ja on oikein nätti.

Ulkomuoto on useimmiten myös perin käteen istuva. Ainakin omat applelaiseni ovat olleet. Ei ole ollut näyttö niin pieni, että tarkkanäköinenkin tuntisi itsensä vallan sokeaksi. Nou nou! Päin vastoin.

Lisävarusteet

Useimmat sitä kiroavatkin, miksi applelaisissa on täysin erilainen laturin johto tai muut lisävarusteet, kuin muissa markkinoilla olevissa laitteissa. Se on kuitenkin todennäköisesti applelaisen oma markkinointijuttu, jolla pyritään pitämään applelaiset applelaisina ja muut tinkentankelit muina.

Applelaisiin on kuitenkin saatavilla hyviä lisävarusteita aina kaikki iWatchista tabletin näppäimistöön ja vara-akkuihin saakka. Lisävarusteet ovat aina applelaisia, lukuunottamatta kaikkia kiiinan ihmeitä, ja niissä on sen vuoksi oikeasti olemassa muun muassa hyvä takuu. Jos laite jostain syystä rikkoutuu, saat tilalle uuden laitteen. Samaa tuskin voi sanoa muilla markkinoilla heiluvista älylaitteita myyvistä yhtiöistä.

Apple huudettu ja voin kertoa, etten koskaan, ikinä enkä milloinkaan vaihda enää muuhun merkkiin. Kyllä, minusta on tullut merkkiuskollinen.