Tietotekniikka kodinhoidossa?

Voiko tietotekniikkaa hyödyntää kodinhoidossa?

Toki, eikö tietotekniikkaa muka voi hyödyntää ihan missä vaan nykyisin. Ainakin näin kuvittelisin.

Laitteiden hankkiminen

Tulen käymään tässä blogissa läpi eri laitteita, joita kodinhoidossa voi hyödyntää. Helpoin tapa hankkia ne on tietysti tilata höyrypesurit ja muut tarvikkeet netistä! Tämä on siis jo ensimmäinen tapa hyödyntää tietotekniikkaa kodinhoidossa.

Kodinkoneet

Tietotekniikkaa jääkaapissa
Kodinkoneet kehittyvät

Rouva laittaa amulla pesukoneen pyörimään ja alkaa valmistamaan aamupalaa perheelleen. Aamu sujuu sutjakkaasti, rouva kotona, muksut koulussa ja aviomies töissä. Lounasaika kutsuu ja muksutkin kohta palautuvat koulusta. Pyykkejä pyörii edelleen koneessa. kippas kappas, kun rouva huomaakin unohtaneensa ostaa tomaatteja ja jauhelihaa. Voiko pesukoneen jättää yksinään pyörimään kodinhoitohuoneeseen? Siinäpä pulma ratakaistavaksi. Rouva kuitenkin tässä vaiheessa muistaa, että hänellähän on olemassa älypuhelimessaan sovellus jonka avulla voi tarkkailla pesukoneen toimintaa. Hän siis voi sännätä pää kolmantena jalkana kohti perhemarketin vihannesosastoa ja samalla tarkkailla alkaako kone linkoamaan pyykkejä vai kenties käristämään niitä.

Hieman ehkä allekirjoittanut asiassa nyt liioittelee, mutta tulevaisuutta tämä kuitenkin tulee olemaan. Moni olisi valmis maksamaan siitä, että pyykkikoneen tai tiskikoneen saisi käynnistettyä älypuhelimen avulla.

Älykodit

Älykodit ovat tulevaisuutta. Tulevaisuudessa saat töistä käsin lähetettyä robotti-imurin liikkeelle asunnossai, kun sovit treffit työkaverisi kanssa luonasi. Samoin saat todennäköisesti valmiiksi täytetyn astianpasukoneen päälle ja puhtaat astiat ovat käytössäsi tullessasi töistä. Helppoa elämää, mutta onko sekään niin tarpeellista.

Älykoteihin asennetaan erilaisia sensoreita, joiden avulla voidaan ainakin seurata perheenjäsenien kulkemista ja mahdollisia vikoja vesi- ja sähköjärjestelmissä. Vesi- ja sähköjärjestelmien älytoiminnot ovatkin ihan oivallinen keskintö. Enää ei tarvitse odotella että rappukäytävään saakka juoksee vesi tai alakerran naapurin katosta tippuu vesi, vain huomataksesi kosteusvahingon talossa. Sensoreiden ja niiden lähettämien viestien perusteella vahinko voidaan huomata jo ennen kuin oikeastaan vahinkoa on edes sattunut.

Robotti

Hyvä esimerkki kodinhoidollisesta toiminnasta ovat robottiruohonleikkurit. Kyllä, miten voi olla ruohonleikkuri niin viisas. Parhaimmassa tapauksessa robotille kerrotaan tontin rajat, joiden sisäpuolella se ihan itsekseen ilman lankoja, aitoja ja talutushihnoja pysyttelee. Parasta ikinä on se, että vesisateen yllättäess robottileikkurin, se palaa takaisin ennalta määritettyyn kotipesäänsä ja jatkaa leikkuuhommia sateen jälkeen. Samoin virran alkaessa hiipua, robottileikkuri hipailee kotipesäänsä lataukseen. Miten viisas voi ruohonleikkuri oikeasti olla! Samalla robottileikkuri lähettää jatkuvaa paikannussignaalia omistajalleen, jos joku vaikka yrittää varastaa sen.

Robotti-imurien sielunelämään allekirjoittanut ei olekaan niin tutustunut, mutta kaiketi toimivat samalla periaatteella. Kotipesässä lataudutaan kun virta alkaa hiipua ja pisin kämppää hipaillaan tietyin ajoin. Hienoa toimintaa.

Allekirjoittanut tässä odottelee koska tiskikone alkaa tyhjentämään itseään. Ei taida vuodelta miekka ja kypärä peräisin oleva astianpesukone sisältää moista tekniikkaa. Tiedä häntä silti, ihmeitä voi joskus tapahtua.

Tekniikka

Ei nyt ehkä varsinaisesti kodinhoidollista toimintaa, mutta kodissa kumminkin. Monet kiukaathan nykyisin jos sisältävät tietotekniikkaa. Varsin erinomaista kun olet harrastuksen tai työn parissa väristellyt useamman tunnin paukku pakkasessa ja saat yhdellä soitolla kotona kiukaan lämpeämään. Töistä värjöttelemästä kohti kotia ja suoraan kuumaan suihkuun ja saunaan. Mikäs sen hienompaa. Vielä kun joku täyttäisi jääkaapin samalla puhelinsoitolla.

Ainiin, kyllähän supermarketit ovat jo alkaneet tarjoamaan palvelua, jolla jääkaappi lähes täyttyy ilmaiseksi. Sen kuin vaan netistä tai mobiilisovelluksen avulla täytät ostoslistan ja haet kauppatavarasi palvelupisteestä. Ainoa asia joka sinulle jää tehtäväksi on purkaa kauppatavarat. Kätevää, mutta onko kyseinen palvelukaan aivan tarpeellinen..